UTVIKLER NESTE GENERASJONS OPPDRETTSANLEGG

Bodø-baserte Gigante Havbruk vil ta ansvar for produksjonsvekst i havbruksnæringen, og setter nå startskuddet for en ny oppdrettshistorie. Gjennom teknologisk og biologisk satsning skal de produsere mer sjømat, på en enda mer bærekraftig måte.

Oppdrettskonsernet Gigante Havbruk ble etablert i 1988 og har i dag en produksjon på om lag 10.000 tonn laks. Nå søker de Fiskeridirektoratet om utviklingstillatelser for et eliteprosjekt innen oppdrettsbransjen. Ved å utvikle neste generasjons oppdrettsanlegg og -teknologi vil de løse miljø- og arealutfordringene som har hindret produksjonsvekst i norsk havbruksnæring.

– Vi har vært i oppdrettsbransjen i mange år, og har sett at det finnes et uutnyttet potensial i det å ligge mer eksponert enn vi gjør i dag. Vi har helt siden oppstarten i 1988 jobbet med forsøk på oppdrett i eksponerte lokaliteter, og lært mye gjennom forskjellige prosjekter og forsøk. All denne erfaringen er tatt med inn i dette prosjektet, sier gründer og daglig leder i Gigante Havbruk, Kjell Lorentsen.

Vil løfte havbruksnæringen
Norges lange kystlinje, med tilgang til store og rene sjøarealer, gir oss store fordeler innenfor havbruksbasert matproduksjon. De naturgitte vilkårene i kombinasjon med innovativ og industriell utvikling gir grunnlag for et enormt potensial, men det er flere ting som har gjort bærekraftig vekst innenfor norsk havbruk utfordrende. Hovedutfordringene i dag er knyttet til ny arealtilgang, lakselus, rømming og fiskevelferd. Gigante ønsker å løse disse utfordringene og samtidig utnytte Norges ressurser til det ytterste. Gjennom samarbeid med flere sentrale kunnskapsmiljøer og leverandørbedrifter vil de utvikle en kostnadseffektiv offshore-havmerd som skal ligge i Nordland, i eksponerte havforhold. På den måten utnyttes til nå uutnyttet areal for produksjon, i tillegg til at miljøbelastningen reduseres.

Les mer om Gigante Havbruk her.

PE-konstruksjon
Merden består av en 500 meter lang sylinderformet konstruksjon med spisse ender, laget av et fleksibelt og selvflytende PE-materiale. Den midtre delen er 300 meter lang og har en diameter på 40 meter, med fem store not-poser som til sammen utgjør oppdrettsvolumet på 290 000 m3.Dette volumet gjør det mulig å produsere totalt 2,2 millioner laks. For både å redusere fare for skade på not og minimere rømningsfare er det stor avstand og sikring mellom not-posene og fortøyning. Lorentsen trekker frem fordelene ved bruk av PE-materiale.

– PE er et fantastisk materiale, både med tanke på korrosjon og fleksibilitet, der det har et stort fortrinn ovenfor stål. Konstruksjonen er nøye utarbeidet og analysert av våre ingeniører for optimal styrke.

Nyskapende teknologi
Merden vil tåle kraftig strøm og en signifikant bølgehøyde på opptil seks meter ettersom den fortøyes på svai. Dette sikrer også naturlig god vanngjennomstrømning, som kan økes ved hjelp av et integrert basefartøy som beveger konstruksjonen. Ved større påkjenninger fra vind, strøm og bølger kan hele konstruksjonen senkes 30 meter under havoverflaten.

– Merden senkes ved å slippe ut luft i de øverste rørene. Dette er en gjennomførbar og god løsning, som også er en av flere ting som skiller vårt prosjekt fra andre slike prosjekter, sier Lorentsen.

En annen viktig funksjon ved merden er at den i stor grad er automatisert. Alt av driftsoperasjoner og overvåking utføres i sin helhet fra det integrerte basefartøyet, og både død fisk og prøvetakingsfisk fraktes til et pumpesystem med en ROV, som også gjør inspeksjoner på innsiden av merden. Når det kommer til luseproblematikken vil teknologien bak merden redusere påslag av lus.

– Foruten plasseringen av anlegget i åpent hav, som bør redusere påslag i seg selv, er merden dekket av en vanntett duk langs de øverste 7,5 meterne, avslutter Lorentsen.

VIL DU VITE MER OM GIGANTE HAVBRUK OG UTVIKLINGSPROSJEKTET?

KONTAKT OSS:

Kjell Lorentsen
Tlf: +47 911 22 688
Epost: kjell@gigante.no

Les mer og se bilder og video her: http://www.giganteoffshore.no

Gründer og daglig leder i Gigante Havbruk, Kjell Lorentsen.